Hazánkba is ellátogatott a világhírű koreai buddhista szerzetesnő, Jeong Kwan, aki sokak számára a Chef’s Table című Netflixes sorozatból lehet ismerős. Kwan Magyarországon elkészítette a különleges energiával rendelkező ételt, mely az elmondása szerint segít boldogabb életet élni.
Ez a specialitás ugyanis elősegíti a pozitív látásmódot, illetve az étel fogyasztásával könnyebben fel tudjuk dolgozni a rosszkedvet, és a bánatot.
Kwan ezt az ételt természetesen a sztárséfek, illetve a sajtó munkatársai előtt prezentálta, eközben pedig sok különleges gondolatot osztott meg magával és az életszemléletével kapcsolatban.
Mi minden múlik azon, hogy mit eszünk?
A boldogságot okozó étel elkészítése során a világhírű szerzetesnő beszámolt arról is, hogy melyik alapanyag milyen módon tud az elménkre hatni, és elmondta azt is, hogy az ételek elkészítése során minden hozzávalóval tisztelettel kell bánnunk, hiszen jórészt ez határozza meg az étel ízét, és azt is, hogy ránk milyen hatást fog gyakorolni az elfogyasztása. Kwan szerint már az ételek elkészítése is felér egy mély, lelki gyakorlattal.
„Úgy látom, nagyon komolyan ülnek, és figyelnek rám. Jobb energiák kerülnének az ételbe, ha vidámabb lenne a hangulat” – mondta a szerzetesnő a hazai sztárséfeknek és sajtósoknak Budapesten, a Koreai Kulturális Fesztiválon, amikor megtapasztalta azt, hogy mégis hány ember figyeli feszülten a mozdulatait, annak ellenére, hogy már a rendezvény kezdetekor kihangsúlyozta, hogy azt szeretné, ha minden jelenlévő teljesen felszabadult, és nyugodt állapotba lenne.
Jeong Kwan már korábban is beszámolt arról, hogy számára hihetetlenül fontosak az energiák akkor is, amikor a főzésről van szó, és törekedett arra, hogy a magyar közönségnek is eszerint mutassa be tudását.
Mitől lesz igazán különleges egy étel?
Kwan valójában sohasem járt főzőiskolába, és saját étterme sem volt. Ennek ellenére a tavalyi évben az Ázsia Kulináris Ikonja címet nyerte meg, ahol a világ 50 legjobb Ázsiai éttermét díjazták. A Chef’s Table című sorozatban a világhírű filozófus séfre idén azért látogatott el Magyarországra, hogy megtartson egy előadást a templomi konyhaművészetről, ahol szó esett többek között az egészségmegőrzésről, illetve a fenntarthatóság fontosságáról is.
Kwan magyarországi látogatása során ellátogatott a Stand25 étterembe is, ahol vegán ételeket fogyasztott, és elmondása szerint bár ez az ízvilág kicsit szokatlan volt számára, Budapest alapvetően nagyon tetszett neki.
A koreai buddhista szerzetes pedig nem séfként, inkább zen gyakorlóként próbálja a főzést megközelíteni. Azt vallja, hogy az ételek elkészítése során minden alapanyaggal tisztelettel kell bánnunk, és legyen szó bármilyen ételről, a természet ízét mindig ki kell emelnünk.
Jeong Kwan recept nélkül készített el azt az ételt is, amely segít a szomorúság feldolgozásában, szereti ugyanis minden gondolatát szabadjára engedni főzés közben.
Az ételben lévő gombát saját maga termesztette a templomi kertben, de elmondta azt is, hogy kerüli a hagymát és a fokhagymát is, hiszen ezek az „átható” fűszerek meggátolják a meditációt.
Az esemény végén természetesen mindenki megkóstolhatta a szójaszószban párolt shiitaki gombát, illetve a koreai templomi vegán kimchit is. Az eseményen résztvevők szerint nem csak finom ízeket, hanem spirituális feltöltődést is tapasztalhattak Jeong Kwan jelenlétében.