Azzal remélhetőleg ma már mindenki tisztában van, hogy az egészséges életmód nem csak a testünkre, hanem a lelkünkre is jó hatással van. A tápláló, változatos ételek fogyasztása, a sok víz ivás, a rendszeres testmozgás és a pihenés egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

Persze mindenki szeretné jól érezni magát a bőrében, ezért főleg nyáron, egyre többen kezdenek bele ilyen-olyan diétába, tisztítókúrába, fogyókúrába. A szépség azonban nem csupán a karcsú csípőt jelenti. Az ép, hófehér, egészséges fogakért például sokan bármit megadnának.

Mi minden tehet jót a fogainkkal?

A gyönyörű és ép fogak az egészségünkre és a lelki állapotunkra is rengeteg pozitív hatást gyakorol. Sajnos azok az emberek, akik rendezetlen fogsorral rendelkeznek általában visszahúzódóbbak, csendesebbek, sokszor se mosolyogni, se nevetni nem mernek, emiatt aztán jellemzően elkezdenek szorongani.

Megfelelő odafigyeléssel, mindennapos ápolással, és azzal, ha mindig megjelenünk a fogorvosunknál a fogászati szűrővizsgálatokon – és a rendszeres fogkő-eltávolítást sem felejtjük el, nagyon sokat tehetünk azért, hogy fogaink szépek és egészségesek legyenek. De természetesen nem mindegy az sem, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk!

Az ételek megrágásához és az emésztéshez szükségünk van a fogainkra. Ha egy falatot a szánkba veszünk, azonnal beindulnak a különböző kémiai folyamatok, majd a szánkban lévő baktériumok elkezdik az ételben található szénhidrátot lebontani. Ezzel együtt a savképződés is megkezdődik. A szánkban lévő savak azonban a fogzománcot is megtámadják, így alakul ki például a fogszuvasodás is.

A megfelelő táplálékok elfogyasztásával ezeket a savas közegeket tudjuk „szabályozni”, de ahhoz, hogy ez valóban működjön, tisztába kell lennünk azzal, hogy melyik tápanyag milyen hatással van a fogainkra.

A cukor valóban tönkreteszi a mosolyunkat?

Jó tudni, hogy rengeteg kalcium- és foszfor tartalmú étel segíthet a fogaink ásványi anyagainak megtartásában. Éppen ezért jót tesz a fogainkkal az, ha rendszeresen fogyasztunk joghurtot, tejet, sajtot, olajos magvakat és húsféléket. Kiskorunk óta azt halljuk szüleinktől, hogy a cukros ételek tönkre teszik a fogainkat.

Sajnos ez valóban így van. Amennyire csak lehet, kerüljük el a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételeket, mint például a péksüteményeket, a csokoládét, a kemény cukorkát, stb. Azok a gyümölcsök, melyek magas víztartalommal rendelkeznek (szőlő, alma, dinnye) valamelyest képesek enyhíteni a bennük megtalálható gyümölcscukor hatását, emellett fokozzák a nyáltermelést, ezzel segítik eltávolítani a különböző baktériumokat a fogainkról. Persze az sem mindegy, hogy milyen italokat fogyasztunk.

A legjobb természetesen a tiszta víz, és bár való igaz, hogy a cukormentes vagy mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők nem károsak a fogainkra, az üvegen lévő címkét azért jó ha inkább leellenőrizzük, hiszen a természetes édesítők, mint a méz, a fruktóz, vagy a rizsszirup pont ugyanazt a hatást váltják ki a fogainkon, mint a finomított cukrok.

Mivel nincs két egyforma szervezet, két egyforma reakció sem létezik. A tudatos táplálkozás mellett ajánlatos rendszeresen eljárni a fogorvoshoz a szűrővizsgálatok miatt, ilyenkor ő ellenőrizni tudja a fogaink állapotát, átbeszélhetjük vele a fogápolási rutinunkat, és ha talál bármilyen problémát a fogainkon, akkor kezelni is tudja azt.